TURIZEM 4.0, OBOGATENA TURISTIČNA IZKUŠNJA

Bistvo turizma 4.0 ni v tehnologiji, ampak v človeku in njegovemu doživljanju potovanj v fizičnem in digitalnem svetu.  Iz industrije 4.0 prenašamo modele in tehnologije, kot so umetna inteligenca, tehnologija blockchain, obdelava velikih zbirk podatkov ali navidezna in obogatena resničnost, ki bodo potovanja popestrila.

Včasih se zdi, da živimo v obdobju, ko se večina novodobnih mislecev ukvarja s spremembami, ki jih bosta industrija 4.0 in pozneje industrija 5.0 prinesli na trg dela. Precej manj se jih ukvarja s tem, kaj bodo iste tehnološke spremembe prinesle vse skromneje odmerjenemu prostemu času. Kakšne bodo počitnice, ko bo v svetu razširjen turizem 4.0?

Srž turizma 4.0 je stapljanje digitalnega in fizičnega sveta v eno, saj oba predstavljata novodobno realnost, pri čemer je bistveno, da to naredimo z mislijo na koristi turistov in ponudnikov.

V turizmu 4.0 so štiri področja, ki jih je treba upoštevati in ki prikazujejo potek digitalizacije v turistični industriji.[2]

  • Personalizirana potovanja: Podjetja iz turizma, potovanj in letalske industrije delujejo v sinergiji, da optimizirajo izkušnje s strankami z zbiranjem in izmenjavo podatkov ter s stalnim ustvarjanjem vpogledov.
  • Omogočanje potovalnega ekosistema: Digitalne platforme, ki omogočajo povezovanje ekosistemov, bodo postale bolj zapletene in prefinjene, saj je zbiranje sredstev in izmenjava vse pomembnejša.
  • Digitalna podjetja: Digitalizacija industrije bo spremenila poslovanje podjetij. Inovacije in digitalne platforme bodo omogočile prilagodljivo delo in spremembe osrednjih operativnih procesov.
  • Varnost in varovanje: Digitalne tehnologije bodo uporabljene za ustvarjanje povsem varnega okolja.

˝Known Traveller Digital Identity˝: Znana potovalna digitalna identiteta bo iz koncepta prešla v realnost.[7]

Edina stalnica v zgodovini so spremembe, ki se jim je turizem doslej uspešno prilagajal. Če je bil turizem 1.0 bolj ali manj v domeni profesionalnih trgovcev, plemičev in vojakov, je z razvojem parne lokomotive in novih transportnih možnosti napredoval v iteracijo 2.0, postal dostopnejši množicam, ki so z razmahom osebnih avtomobilov in letal v turizmu 3.0 preplavile kulturna središča, najlepše plaže in najvišje vršace. »Z internetom je turizem postal eden največjih gospodarskih sektorjev, ki omogoča 292 milijonov delovnih mest in ustvarja 10,2 odstotka svetovnega BDP. Vendar da bi ohranil tako vlogo, se mora znova prilagoditi,« je med pogovorom ob robu 31. eKonfernece na Bledu, ki je potekala prejšnji teden in bila namenjena Turizmu 4.0, izpostavila dr. Urška Starc-Peceny.

 

VIRI:

  1. Povzeto po: https://svetkapitala.delo.si/ikonomija/v-pricakovanju-nove-dobe-turizma/
  2. https://sl.wikipedia.org/wiki/Turizem_4.
2023-09-20T12:58:19+02:00
Go to Top