‘Smart’ je v zadnjih letih postala precej modna beseda. Pameten turizem se pojavi tam, kjer se turizem sreča s tehnologijo, priložnost, ki jo večina današnjih popotnikov ne samo sprejme, temveč tudi zahteva.

V bistvu mora biti nekaj, kar je “pametno”, zapletene tehnološke zmogljivosti, da se omogoči izkoriščanje več vrst informacij, ki se nato uporabljajo za informiranje o razvoju in delovanju. Čeprav se povprečni turist morda ne zaveda, kaj se dogaja v zakulisju, se za besedo smart nahaja veliko dela, da se zagotovi največja produktivnost in konkurenčnost.

Čeprav koncept “pametnega” ni neposredno povezan s tehnologijo, se v današnjem svetu neizogibno prepletata. Da bi bili deležniki destinacij, znamenitosti in drugih turističnih panog „pametni“, bodo uporabili različne tehnološke inovacije in prakse (te so opisane spodaj). Kot taka je uporaba tehnologije v središču koncepta pametnega turizma.

Do danes ni bilo veliko raziskav pametnega turizma. Večina študij na tem območju se namesto tega osredotoča na „pametna mesta“ ali „pametne destinacije“. Gretzel in drugi (2015) zagovarjajo stališče, da je pojem pametnega turizma pravzaprav kompleksen in da je jedrnata opredelitev pojma pametni turizem težka naloga.

Evropska prestolnica pametnega turizma pametno destinacijo opredeljuje kot:

„Cilj, ki olajša dostop do turističnih in gostinskih proizvodov, storitev, prostorov in izkušenj z orodji, ki temeljijo na IKT. Je zdravo socialno in kulturno okolje, ki ga lahko najdemo s poudarkom na mestnem družbenem in človeškem kapitalu. Uvaja tudi inovativne, inteligentne rešitve in spodbuja razvoj podjetniških podjetij in njihovo medsebojno povezanost. “

Pametni turizem je mogoče izvajati na različne načine, če doseže rezultate izboljšanega upravljanja virov, trajnosti in konkurenčnosti. Za to obstaja pet glavnih načinov, čeprav ta seznam seveda ni izčrpen. Teh pet metod vključuje; pametne možnosti dostopnosti, pametne trajnostne pobude, pametna izmenjava informacij, pametna orodja za raziskovanje in upravljanje ter pametne turistične izkušnje.

Kaj je pametnega pri pametnem turizmu? Pameten turizem se pojavi tam, kjer se turizem sreča s tehnologijo, priložnost, ki jo večina današnjih popotnikov ne samo sprejme, temveč tudi zahteva. Organizatorji potovanj po vsem svetu se na svojih potovanjih odzivajo na vedno večje tehnološke možnosti, ki vključujejo željo po kulturi Bring-Your-Own-Device (BYOD).

Direktor raziskav na oddelku za turistične inovacije pri Eurocatu Salvador Anton Clavé pravi: „Sprememba presega izboljšanje procesov ali izkušnje gostov; pomeni preoblikovanje samega turističnega sistema. ”

Tehnično podkovani popotniki vedno bolj s seboj na počitnice nosijo svoje informacijska in komunikacijska orodja – nosljive tehnologije, pametne telefone in tablične računalnike. Ta kultura BYOD pomeni, da si ti isti popotniki želijo sami spoznati destinacijo, se sprehajati po lokaciji in jo oživeti ter odstraniti ugibanja pri iskanju najboljše pice v mestu, najbolj pustolovski turneji in najmodernejše trgovine. In to želijo storiti iz svojih naprav.

“Zavzetost pametnih mest za tehnologijo, trajnost, inovacije ali dostopnost ni izboljšala samo kakovosti življenja njihovih prebivalcev,” pravi Eduardo Bravo iz podjetja Smart.City Lab. »To je postal tudi nov element, ko gre za turiste, ki izbirajo, kje se želijo sprostiti. To pa so mesta oziroma destinacije ki že postajajo pametne turistične destinacije. ”

Pametna mesta

Mesta, velika in majhna, tekmujejo za priključitev pametnemu mestnemu vlaku, kar bo močno izboljšalo turistično izkušnjo z interaktivnimi lokacijami za kulturo in zabavo, zemljevidi, navodili, ogledi in priljubljenimi kraji. In ravno Ljubljana postaja eno izmed vodilnih urbanih središč.

Ljubljana najboljša na področju digitalizacije

Strokovna žirija je izmed desetih mest v ožjem izboru Ljubljano izbrala za najboljšo na področju digitalizacije. Pohvalila je številne pametne rešitve, spletno stran z bogato vsebino in aplikacije – še posebno jih je navdušila aplikacija Tap water za lociranje pitnikov po mestu.

Andrea Martinelli, vršilec dolžnosti višjega koordinatorja za komunikacije iz mesta Toronto, pravi: »Digitalna tehnologija spreminja način dostopa do informacij, dela in medsebojnega povezovanja. Ko se uporaba digitalnih tehnologij povečuje, mesto razvija načrt za digitalno infrastrukturo (DIP), ki bo pomagal pri vodenju dnevnih in dolgoročnih smernic in odločitev ter načrtovanju notranjih in zunanjih predlogov na digitalnem področju. . ”

Spreminjanje trendov rezervacij

Obisk Britanije je leta 2018 ugotovil, da je 13% ameriških potnikov in 18% kanadskih počitnic rezerviralo počitnice prek spletnih mest, ki omogočajo komentiranje destinacij in dovolijo neposredne rezervacije. Poročali so tudi, da je 57% ameriških potnikov in 34% kanadskih popotnikov pred obiskom pričakovalo, da bo lahko kupilo vstopnice za turistične znamenitosti preko spleta, medtem ko 30% ameriških potnikov in 42% kanadskih popotnikov stori to med svojim obiskom v Veliki Britaniji.

Takšne spremembe v trendih rezervacij kažejo, da je za uspeh organizatorjev potovanj na trenutnem trgu nujna močna prisotnost na spletu.

Tehnologije in popotovanja

Tehnologije, kot so računalništvo v oblaku, mobilne aplikacije, lokacijske storitve, storitve geografskih oznak,  navidezna resničnost, razširjena resničnost in storitve socialnih mrež, ponujajo turistični industriji nove načine za privabljanje in vključevanje obiskovalcev.

Statistični podatki o porabi VR se kažejo in rastejo: Čeprav se v zadnjih letih počasi in enakomerno povečuje uporaba VR za ciljno trženje, se predvideva, da bo v naslednjih petih letih število eksponentno naraščalo:

Trenutno je več kot 171 milijonov uporabnikov VR, število pa naj bi se do leta 2025 eksponentno povečalo na 500 milijonov (Statica). Z virtualnim sprehodom pri potencialnih gostih dosežemo učinek »Oooh, želim iti tja«  Poglobljena izkušnja je čutna in čustvena, prepelje vas do kraja, kjer dobite skoraj fizično reakcijo – veliko več kot tradicionalni video.

Virtualni ogledi hotelov omogočajo uporabnikom, da raziščejo hotel in okolico na veliko bolj poglobljen način kot kdaj koli prej. Notranjost in zunanjost hotela je mogoče zelo natančno posneti s kamerami z visoko ločljivostjo in specializirano opremo. Slike se nato združijo (sešijejo), da tvorijo celoten 360-stopinjski interaktivni ogled, v katerem lahko uporabnik izbere, katero sobo bo raziskoval v videu pa obiskovalcem ponudimo tudi možnost direktne rezervacije, do katere ima gost dostop na vsakem koraku in je tako zgolj klik oddaljen od končne rezervacije.

Virtualni sprehodi in ostale virtualne izkušnje bodo prej ko slej v turizmu postala stalnica, zato je danes zadnji čas da stopite v korak s časom in prehitite konkurenco in si na podlagi tega zagotovite večjo zasedenost in posledično dvignete dodano vrednost vaših nastanitvenih obratov.

Ponudbo virtualnih izkušenj lahko najdete na povezavi.