Zaradi še vedno trajajoče zdravstvene krize mnogi strastni popotniki razmišljajo, da bi prihodnje leto ostali kar doma in raziskovali lokalne turistične kraje. Spet drugi raziskujejo možnosti “pobega” v tujino in načrtujejo posebne vrste počitnic, ki jih želijo doživeti kar se da avtentično. Študije kažejo, da bodo ljudje v prihodnje načrtovali potovanja, ko bodo varna in s čim manj omejitvami. Turistična revija Tourism Review predstavlja 10 turističnih trendov, ki jih lahko pričakujemo v letu 2021.

Smart home rentals (SHR) sledi trendom zato se ekipa naših svetovalcev vedno iskreno pogovori z lastniki počitniških nepremičnin, ki bi si želeli oddajati preko naše platforme, da skupaj razvijemo zgodbo, ki najbolje ustreza nepremičnini in je hkrati v koraku s trendi in zahtevami gostov.

URBANI TURIZEM – Hitri pobegi

Medtem ko so mesta v času družbene oddaljenosti izgubila nekaj svojega blišča za popotnike, bodo mestne destinacije še vedno privlačne za mnoge v letu 2021. Mestne destinacije ponujajo številne znamenitosti, dejavnosti in udobje, kot so velika letališča z neposrednimi leti v kateri koli del sveta. , široko hotelsko infrastrukturo (prilagojeno vsem potrebam) in široko paleto restavracij.

Kmečki in naravni turizem – Dih svežega zraka

Kmečki turizem, znan tudi kot skupnostni turizem, se je nedavno pojavil kot alternativa običajnemu mestnemu turizmu. Vse več ljudi potuje v majhne skupnosti, ki se običajno nahajajo na podeželskih destinacijah, da bi se seznanili z njihovim življenjskim slogom in kulturo ali, v nekaterih primerih, pa se oddaljili od mesta. Tudi izleti v naravo, osredotočeni na divjino in sprostitev v naravi, izjemno naraščajo.

Domači turizem – strast do kratkih potovanj

Eden največjih trendov tega trenutka so domača ali nacionalna potovanja. Nedavno poročilo o turističnih trendih raziskovalnega središča IDITUR poudarja možnost „živeti kot domačini“ in navezovanje stikov z lokalnimi vidiki. »Tako kot turisti tretjega tisočletja običajno izbirajo manj obljudene destinacije in znamenitosti, imajo tudi raje določeno bližino domačinov in gostiteljskih skupnosti. Ta trend ponuja pristen okus doživljanja lokalne kulture in življenja kot domačini «.

Posel in turizem MICE (turizem srečanj)

Z napredovanjem globalizacije in tehnologije se v industriji uveljavlja poslovni turizem in MICE oziroma turizem srečanj. Spremembe poslovnega in prireditvenega turizma zaradi pandemije so ustvarile nove odnose in oblike organizacije, kot so hibridni in spletni dogodki, čeprav naj bi se osebni dogodki sčasoma vrnili.

Medicinski in wellness turizem – zdrava alternativa

Medicinski turizem v zadnjih nekaj letih raste. Medtem ko so sektor zaustavili pandemija, omejitve potovanja in zaprte meje nekaterih držav, se domneva, da se bo industrija hitro vrnila na svoje poti. Wellness počitnice postajajo še posebej privlačne v stresnih časih, v katerih trenutno definitivno smo. Ta vrsta turizma postaja vse bolj priljubljena, ko se širi koncept pozornosti in ko se družba zaveda pomena ohranjanja zdravja. Med priljubljenimi destinacijami za wellness turizem so Indija, Španija, Singapur, Malezija, Kalifornija, Bali, Italija in Havaji.

Z velikm številom toplic smo v prihodnjih letih lahko na seznamu tudi Slovenci, v kolikor se bo turizem v Sloveniji razvijal v skupno in trajnostno smer.

Športni turizem – navdušenje in adrenalin

Šport lahko doživljamo na dva načina: tako, da navijamo ali da smo športnik; športni turizem pa vključuje oboje. Glavni razlog za to vrsto turizma je udeležba na športnih prireditvah zunaj meja države. Med najbolj priljubljenimi so svetovni pokali, košarka, nogomet in olimpijske igre. Na splošno tovrstni dogodki zahtevajo prostor in infrastrukturo, ki prispevajo k lokalnemu turizmu in ki bodo v prihodnosti še naprej privabljali več turistov.

Kulturni turizem – predvsem izkušnje

Kulturni turizem gospodarstvu prinaša velike koristi, saj privablja popotnike v vseh letnih časih in spodbuja razvoj lokalne identitete destinacije. Med glavnimi dejavnostmi, ki jih popotnik išče, so obiski muzejev, obiskovanje festivalov ali okušanje lokalne kulinarike, vključuje pa tudi intimnejša lokalna praznovanja ali celo učenje jezika.

Kulinarični turizem – vonj in okus

Vse več popotnikov poskuša okusiti lokalne jedi, ki jih spodbuja bogata kultura in priljubljeni filmi. Kulinarične dejavnosti vključujejo pokušino čim večjega števila jedi in pijač ter izkušnje vseh z njimi povezanih dejavnosti. Podobno imajo številne destinacije v različnih letnih časih načrtovane kulinarične poti in festivale. Ti dogodki privabljajo številne turiste in na tem območju ustvarjajo znatne prihodke. Tudi kulinarična izkušnja je lahko tako strastna, kot si popotnik želi, in sega od obiska restavracij do uživanja v osebnih tečajih kuhanja, ki jih poučujejo domačini.

Družinski turizem – trend stare šole

Družinska potovanja so bila vedno tam. Družine zahtevajo posebne značilnosti nastanitvenih zmogljivosti, pogosto iščejo rekreacijske dejavnosti, ki bi zabavale vsakega člana. To bi morali upoštevati hotelirji in destinacije, ki ciljajo na družine. Podobno morajo imeti destinacije tudi tehnologijo in vire, potrebne za lažje gibanje in bivanje velikega števila ljudi, saj bi moralo biti potovanje razlog za sprostitev družine in ne za dodaten stres.

Izobraževalni turizem – poglej in se uči

Ta vrsta turizma vključuje programe izmenjav, poletnih tečajev ali vodene obiske laboratorijev ali ustanov. Dejavnosti v tem sektorju se vsak dan bolj diverzificirajo, saj se krepijo vezi mednarodnega sodelovanja v izobraževanju. Velikokrat so turisti, ki so večinoma študentje, povabljeni na izobraževalna potovanja, da bi odkrili možnosti učenja v državi, ki ni država njihovega prebivališča.

VIRI:

  1. https://www.tourism-review.com/next-years-tourism-trends-news11768